Hoe doe je de bodyscan of lichaamsverkenning?

Veel mensen denken dat je tijdens de bodyscan moet ontspannen, maar het is juist niet de bedoeling om ontspanning te zoeken tijdens de bodyscan. Als je tijdens de bodyscan heel hard gaat proberen om te ontspannen dan verhoog je je stress alleen maar. In de lichaamsverkenning verplaats je elke keer je aandacht naar de verschillende delen van je lichaam en ben je je gewaar van wat je daar voelt of juist niet voelt, want ook niet-voelen is een ervaring. Uiteraard gebeurt het wel heel vaak dat je lichaam zich na een aantal minuten wel ontspant, maar je hoeft niet naar de ontspanning op zoek te gaan.

Kortom, in de bodyscan probeer je geen speciale toestand te bereiken. Ook hoef je niet gedachteloos te worden en je probeert ook niet om te ontspannen. Je ervaart alleen je lichaam zoals deze nu is en als je gedachten, herinneringen, toekomstdromen of wat dan ook tegenkomt tijdens de bodyscan dan merk je deze op en dan verplaats je je aandacht weer naar de verschillende delen van het lichaam.

Je kijkt of het mogelijk is om de neiging dingen anders te willen dan dat ze nu zijn los te laten, want vaak zijn we ook naar dingen aan het streven waardoor je je alleen nog maar meer opgejaagd voelt. Ook laat je het verlangen los om je op een bepaalde manier te voelen en de verwachting van hoe je je zou moeten voelen los, want hiermee creëer je juist spanning. Je probeert zonder oordeel het lichaam te voelen, precies zoals deze nu is en voelt. Alles kan en mag er zijn.

Ben je benieuwd naar de bodyscan? Ga dan naar de bodyscan van SensZenjoy via Spotify.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

De zeven pijlers van mindfulness

Gratis

Gratis e-book

Scroll naar top